Zo ontstaan elektriciteitsstoring

Zo ontstaan elektriciteitsstoring

Een kortsluiting verhelpen? Heb je je ooit afgevraagd hoe je een kortsluiting kunt verhelpen? Elektriciteitsstoringen ontstaan op talloze manieren. Soms is er ergens een draad doorgebrand, maar soms wordt een kortsluiting ook veroorzaakt door iets dat zich buiten het elektriciteitsnetwerk bevindt. Soms is de oorzaak in de gemeenschappelijke kast te vinden. Onder meer overbelasting van de gemeenschappelijke kast kan de oorzaak zijn. Als je erachter wilt komen hoe je een kortsluiting kunt verhelpen, doe je er goed aan om eventjes verder te lezen.

Kortsluiting verhelpen: De eerste stap

Een stop in de meterkast is ineens uitgeschakeld. Het eerste wat je moet doen, is kijken of er nog stroom is bij de buurman. Kijk online waar de storing zich precies bevindt. Soms is er een storing in de hele straat, wijk of zelfs stad. Waar bevindt jouw storing zich? De leverancier is meestal al druk bezig om het probleem voor je op te lossen.

De tweede stap

Als je hebt gecontroleerd of er ook een stroomstoring is bij je buurman, kun je de automaten uitzetten. Ook de hoofdschakelaar. Controleer of je de aardlekschakelaar goed uit hebt gezet. Als je een oude versie hebt, moet je de zekeringen eruit draaien. Hopelijk heb je snel weer stroom. Het uitvoeren van de zogeheten stekkertest is altijd een goed idee. Je dient alle stekkers uit de apparaten te verwijderen. De automaten die niet omlaag gaan, doe je weer aan. Ga door tot een apparaat ervoor zorgt dat een automaat springt. Deze stekker kun je er beter uit laten.

Geen hogere wiskunde

Het verhelpen van een kortsluiting is geen hogere wiskunde en kun je prima zelf doen. Je hoeft je dus nergens zorgen over te maken als je last hebt van een kortsluiting die je moet verhelpen. Doorloop de stappen die in dit artikel zijn besproken en voor je het weet heb je weer stroom!