Wat te doen tegen muggen in de tuin?

Net op het moment dat de dagen langer worden en jij het fijn vindt om lekker buiten te zitten en je ramen en deuren open te houden, slaan ze weer toe: muggen!

Ken je John Williams’ theme van Steven Spielberg’s Jaws? Zodra de dreiging van een mensenhaai zich voordoet, hoor je dat dreigende strijkorkest. Zit er ergens in de hoek van je kamer of tuin een mug, dan heeft dat gezoem hetzelfde effect als die muziek!

Toegegeven, een mug zal je niet met huid en haar opvreten zoals zo’n prehistorisch waterroofdier wel zou doen. Maar je weet dan wel dat je rust weer ernstig verstoord zal worden en dat je onder de bultjes komt te zitten wanneer je niet uitkijkt. Lekker gerelaxeerd in je tuin zitten is er dan niet meer bij. Constant wacht je immers op een kans om die vervelende zoem beesten met een krant of magazine naar de andere wereld te helpen en blijf je maar gespannen! Komt nog bij dat ze nu ook zo je huis in kunnen vliegen zodra je je ramen en deuren open houdt om de verschillende ruimtes door te luchten.

Het moet maar eens gedaan zijn met die plaag! Hoe ga je de overlast van muggen op een effectieve manier tegen? Nou, dat zullen we je vertellen. Maar dan moeten we eerst een antwoord hebben op de volgende vraag:

Waar komen muggen vandaan?

Van de nauwkeurigheid van Noach, die het nodig vond om iedere muggensoort mee aan boord van z’n Ark te nemen en zodoende van de Zondvloed te redden. Nou, je wordt bedankt, Noach!

Zonder dollen, ironisch genoeg hebben muggen wel water nodig om te overleven. Stilstaand water, welteverstaan. In broedplaatsen als gieters, regentonnen, vogelbadjes, vijvers, vazen, bloem- en plantenbakken hebben muggenlarven maar tot twee weken nodig om zich te ontwikkelen. En dan begint de ellende pas goed. 

Gevolgen:

  • Beten: het zijn altijd de vrouwtjes die je bloed komen drinken. De bultjes gaan vanzelf weer weg maar de ene persoon reageert heftiger op zo’n beet dan de ander. Sommige mensen zijn er namelijk allergisch voor!
  • Ziektes: dan hebben we het vooral over tropische muggen, met malaria als bekendste risico. Gelukkig komen die hier niet voor, tenzij ze met een goederentransport zijn meegekomen. Ook bij dieren zijn er ziektes mogelijk, zoals blauwtong of het westnijlvirus.
  • Schade: voornamelijk de larves van de langpootmug kunnen aan gewassen, landbouwgrond en gazons flinke schade aanrichten. Sla, kool, aardbeien, ze lusten het allemaal. En het natuurlijke bestrijdingsmiddel, namelijk de vogel, richt nog meer schade aan aan deze begroeiing!
  • Verkeershinder: denk aan beestjes die massaal tegen je voorruit, vizier van je helm of recht tegen je gezicht aan vliegen. Houd in zo’n geval je mond altijd dicht. En nee, je ogen natuurlijk niet, slimmerik!
  • Irritatie: dat moge duidelijk wezen. Ze verplaatsen zich constant door je tuin én je woning en bedekken je wanden met hun poep. En maken ze dat dan zelf schoon? Nou, wat denk je zelf…?

Wat kunnen we hier zelf tegen doen?

Allereerst, blijf kalm en berg je vlammenwerper op. Nergens voor nodig. We zeiden al dat muggen aangetrokken worden door stilstaand water om hun eitjes in te leggen. Dat kun je dan ook maar beter zo snel mogelijk uit je tuin verwijderen of zelfs afdekken. Is een bloembak bijvoorbeeld al een broeinest? Zodra deze met een fijnmazig net wordt afgedekt, kunnen de muggen niet ontsnappen en ook niet meer toetreden om nieuwe eitjes te leggen!

Vijvers droogleggen of afdekken is gelukkig niet nodig. Laat er simpelweg vissen in rondzwemmen die de muggen en hun eitjes als ontbijt lusten. Eventueel zelfs als lunch of diner! En komen vissen je om wat voor reden dan ook niet goed uit, dan kun je ervoor kiezen om het water met behulp van een pomp of fontein in beweging te houden. Want alleen op stilstaand water komen ze af, weet je nog?

Doe je voordeel met bovenstaande en hopelijk valt het qua muggen deze zomer allemaal best mee!