Het belang van ventileren met een warmtepomp

Wie een energieneutrale of gasloze woning nastreeft kan kiezen voor een warmtepomp. Maar het plaatsen van een warmtepomp is slechts 1 stap. Om echt van het gas af te kunnen is er meer nodig. Grofweg kennen we 4 stappen:

  1. De woning isoleren zodat de gewonnen warmte ook binnen blijft en de kou buiten blijft
  2. De woning ventileren zodat er ook voldoende frisse licht binnen is. Daarover meer verderop in deze blog
  3. Het plaatsen van een duurzaam alternatief voor de gasgestookte CV-ketel. Bijvoorbeeld een warmtepomp. Op de website Warmtepomprevolutie.nl vind je veel informatie over warmtepompen zoals de aanschafprijs, voordelen en het rendement. 
  4. De extra stroom die nodig is voor bijvoorbeeld de warmtepomp zelf opwekken met zonnepanelen

Hieronder kijken we wat verder naar het belang van stap 2: de woning ventileren. 

Het belang van goede ventilatie

Een degelijke verwarming bestaat er niet enkel uit dat men een goed onderhouden installatie heeft en dat men de ruimtes voldoende afsluit om de warmte te kunnen concentreren. Het is echter evenzeer belangrijk dat de ruimtes die U verwarmt degelijk geventileerd worden van tijd tot tijd, dit uiteraard met de verwarming uitgeschakeld. Dit is voornamelijk om een muffe geur te voorkomen en uiteraard ook om opwaaiend stof te verhinderen. Stof op de radiatoren is namelijk een zeer slechte eigenschap van centrale verwarming en tevens ook erg ongunstig voor zij die problemen hebben met de ademhaling, met name astmapatiënten. Het is dan ook aangeraden om geregeld de kamers te verluchten waardoor zowel de geur als de stofhoeveelheid in de ruimte sterk verminderd zal worden.

Zij die luchtverwarming gebruiken kunnen dan weer ventilatieroosters aanwenden, zij het in de muren, zij het op de grond. Ook bij centrale verwarming kunnen deze een verzachtende rol spelen. Bij luchtverwarming is het echter zo dat deze een luchtstroming veroorzaken doorheen de ruimtes, waardoor niet alleen de lucht ververst wordt maar er tevens ook verwarmd zal worden. Het voordeel is dan dat men de ruimtes niet moet afschermen en deze met gemak kan onderhouden. Het enige nadeel dat men kan oplopen is dat men de ventilatieroosters van tijd tot tijd eens moet ontstoffen aangezien deze het stof als het ware aantrekken door de doorstromende lucht in de kamer.

Ventilatieroosters doen vaak denken aan de grote, opvallende metalen luiken die vaak het zicht wegnemen van de kamer waarin deze geplaatst worden. Vandaag de dag kunnen deze echter trendy weggewerkt worden in het geheel van de kamer. Het is dan ook vooral aangeraden deze te laten plaatsen bij de aanbouw van de kamer of woning. Zo is het gemakkelijker om deze weg te werken.