Een terras, geheel naar jouw persoonlijke voorkeuren? Bouw een vlonder!

Tja, maar voor zo’n schitterende constructie heb je natuurlijk een aannemer nodig, of niet? Nee hoor! Hieronder lees je hoe je zo’n houten ondergrond helemaal zelf in elkaar zet!

Buiten zitten is natuurlijk hartstikke fijn, En dat geldt al helemaal wanneer jij jouw terras omgeving naar eigen smaak hebt ingericht. Zolang alles aan jouw wensen voldoet, is naar binnen gaan gewoonweg geen optie meer. Je wilt er dan natuurlijk ook geen stoorzenders bij hebben wanneer jij van het heerlijke weer aan het genieten bent. Zaken als onkruid en alg op je tegels. Maar dat hoeft ook helemaal niet! Al wat je hoeft te doen om dit euvel te voorkomen is jouw hoogsteigen vlonder bouwen. En dat lijkt een heel werk, maar is in principe een stuk simpeler dan jij wellicht voor ogen had. Hieronder leggen we je alle stappen uit.

Meten

Want dat is weten! Dit betekent dat jij de totale afmetingen van jouw vlonder heel nauwkeurig na moet gaan en op papier zetten. Daarop kun je de afmetingen van jouw uiteindelijke houten ondergrond baseren. Die moet je goed op een rijtje hebben, zodat je de lengte en breedte van al je planken en balken door kunt geven aan de specialist die ze op maat gaat maken.

Eén tip geven we je alvast mee: kies de kleur van je planken in de bouwmarkt of houthandel zelf uit en niet aan de hand van een website of papieren catalogus. De tinten op deze foto’s wijken namelijk nogal eens af van de werkelijkheid, zodat je nooit helemaal zeker bent van wat je krijgt.

Ruimte

Planken moeten kunnen ‘werken’, wat betekent dat ze in staat moeten zijn om te krimpen of juist uiteenzetten naarmate de temperatuur invloed op ze heeft. Dat effect bemerk je voornamelijk tijdens de zomer en winter. Daarom moet er altijd een vaste afstand zitten tussen de planken van tussen de zes en acht millimeter.

Ondergrond

Een drassige bodem kan zorgen dat je constructie wegzakt en dat moet je natuurlijk niet hebben. Dit verhelp je eenvoudig door drainage aan de onderzijde aan te brengen. Het bouwen van een vlonder op een hellend vlak kan ook een oplossing zijn, maar dan moet je bouwwerk wel waterpas zijn. Wees ook zo slim om een worteldoek aan te brengen, waarmee je voorkomt dat onkruid tussen de planken door kan groeien. Anders had je net zo goed tegels kunnen leggen.

Onderbalken

Afhankelijk van de totale afmeting van je planken en de houtsoort die je gebruikt, heb je een vast (minimum) aantal onderbalken nodig. Vraag je plaatselijke houtspecialist hoeveel dit er moeten zijn. Neem nooit genoegen met minder dan dit aantal, aangezien dit de stabiliteit van je vlonder mogelijk negatief beïnvloedt. Wees er bovendien zeker van dat alle balken op gelijke hoogte worden geplaatst en absoluut niet meer in staat zijn om te bewegen – laat staan verschuiven.

Eerste plank

De eerste plank moet helemaal haaks en recht liggen, zodat dit ook voor de rest zal gelden. Ligt er eentje scheef? Dan heb je iets fout gedaan en zul je een aantal stappen terug moeten doen. Bevestig de eerste plank met behulp van speciale vlonderschroeven wanneer je helemaal zeker bent van de manier waarop die is geplaatst.

Volgende planken

Houd altijd de eerder genoemde afstand aan tussen alle planken. Daarvoor gebruik je speciale t-stukjes. Zo kan het leggen van de planken eigenlijk helemaal niet meer fout gaan.

Laatste plank

Is de laatste plank gelegd en kloppen de afstanden en de hoeken waarin ze liggen? Dan mag je ook deze bevestigen met de eerder genoemde vlonderschroeven.

Randen

Je vlonder is nu bijna af, maar de onderzijde is meestal niet echt een aantrekkelijk aanzicht. Maar met een paar overgebleven planken – die je dus een kwartslag draait – fix jedat heel eenvoudig. Ook nu is het weer van groot belang dat je diezelfde tussenruimte aanhoudt.

Klaar!

Tijd om trots te wezen en je voor te bereiden op een prachtige zomer! Even de boel aanvegen, inrichten en vervolgens lekker plaats te nemen. Je hebt ‘t verdiend!